Ongeadresseerd drukwerk door de brievenbus binnenkort verboden?
Gemeenten in Nederland staan te popelen om ongeadresseerd drukwerk te weren van de brievenbussen. Om dit te realiseren willen deze gemeenten de Ja/Ja-sticker invoeren. Alleen met deze sticker op de brievenbus krijgen huishoudens nog ongeadresseerd drukwerk op de mat. Verschillende gemeenten zijn al overgestapt op deze werkwijze (Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Tilburg en Haarlem). Deze invoering is een mokerslag voor bedrijven die afhankelijk zijn van deze manier van promotie. Hoe ga jij als ondernemer je voorbereiden op deze ontwikkelingen?
Gemeenten volgen het voorbeeld van Amsterdam
In 2017 heeft de gemeente Amsterdam een plan doorgezet om de regelgeving rondom stickers op brievenbussen te wijzigen. De bekende Nee/Nee- en Nee/Ja-stickers zijn daarbij niet meer leidend voor het ontvangen van reclamefolders op de deurmat. Pas als huishoudens een Ja/Ja-sticker op de brievenbus hebben geplakt, mogen er folders ingestopt worden (Opt-in in plaats van Opt-out).
Mogen gemeenten de Ja/Ja-sticker zomaar doorvoeren?
De rechtbank van Amsterdam heeft vervolgens uitgesproken dat de gemeente van Amsterdam dit plan inderdaad in werking mag stellen. Vanaf 1-1-2018 is deze regelgeving van toepassing en zo’n 23% van de Amsterdamse huishoudens hebben een Ja/Ja-sticker op de brievenbus.
In navolging van Amsterdam hebben ook de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen, Leiden, Haarlem, Assen en Wageningen plannen (uitgevoerd) voor een omslag naar de Ja/Ja-sticker. Veel van deze gemeenten hanteren deze regelgeving vanaf 1-1-2020. De verwachting is dat veel gemeenten nog gaan volgen in 2020. Deze ontwikkeling is dus al in volle gang!
Waarom gemeenten zo enthousiast zijn
De reden dat deze gemeenten de omslag willen maken is voornamelijk de enorme besparing op de hoeveelheid papier (en dus ook de afvalverwerking hiervan). Er zijn met ongeadresseerd drukwerk miljoenen kilo’s papier gemoeid. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft aangegeven deze kwestie op landelijk niveau te willen onderzoeken.
Tegenstanders van deze plannen gaan in hoger beroep
Uiteraard zitten folderverspreider Spotta en bedrijven die folders uitbrengen (vertegenwoordigd door het KVGO en MailDB) niet te wachten op deze veranderingen. Zij hebben dan ook gezamenlijk hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam, die de Ja/Ja-sticker mogelijk maakte.
Oordeel hoger beroep
De uitspraak van het hoger beroep vond plaats op 24 september 2019. De rechter heeft de gemeente Amsterdam in het gelijk gesteld, waardoor zij deze regelgeving dus daadwerkelijk mogen behouden. Dit tot grote onvrede van de reclamebranche.
Impact op het bedrijfsleven
Bedrijven die gebruik maken van reclamefolders voor het promoten van hun producten en diensten zien hun bereik met dit medium flink slinken. Zoals eerder aangegeven heeft slechts 23% van de huishoudens een Ja/Ja-sticker in Amsterdam. Nu de rechter de gemeente Amsterdam in het gelijk heeft gesteld, is het aannemelijk dat nog veel meer gemeenten gaan volgen. Een waar bedrijfsrisico voor bedrijven waarvoor de folder nog promotiekanaal nummer 1 is. De daling in bereik is uiteraard het grootste gevaar. En denk ook eens aan de relatief hoge kosten om een folder tot stand te laten komen zonder schaalbaar verspreidingsgebied. In veel gevallen is stoppen met deze vorm van reclame de enige optie.
En huis-aan-huisbladen dan?
Amsterdam heeft ervoor gekozen om verspreiding van huis-aan-huisbladen wel mogelijk te maken zonder Ja/Ja-sticker. In Utrecht zijn huis-aan-huisbladen ook niet welkom als er geen Ja/Ja-sticker op de brievenbus is geplakt. Hoe andere gemeenten hiermee omgaan is de vraag. Als andere gemeenten het voorbeeld van Utrecht volgen is de impact voor het MKB (midden- en kleinbedrijf) enorm. Deze bedrijven gebruiken huis-aan-huisbladen volop vanwege de regionale insteek van de uitgaven.
Hoe vang je als bedrijf het verlies in bereik op?
Dat zullen vele ondernemers zich na een onveranderde uitspraak afvragen. Uiteindelijk is het de kunst om met omgevingsfactoren om te gaan en een andere succesvolle manier te vinden om dezelfde mate van bereik en betrokkenheid te kunnen produceren. Kanalen als tv, radio en Out of Home zijn alternatieven.
Online marketing als vervanging
Uiteraard is het scala aan beschikbare online marketing kanalen een geweldige uitkomst voor veel ondernemers. Als bedrijf zijnde ben je dan ook nog eens duurzaam bezig! Mocht je willen sparren over dit onderwerp of over het verbeteren van je online marketing kanalen dan ben je bij Regio Reclame aan het juiste adres. Neem contact op!